Oskar Hedströms minnessten

Lagom till fotografering vid Oskar Hedströms minnessten upphörde regnet
Lagom till fotografering vid Oskar Hedströms minnessten upphörde regnet
Den läckra kakbuffén
Den läckra kakbuffén
Värdparet i full aktion, Leif-Arne serverade kaffe flitigt, under överinseende av hustru Kristina.
Värdparet i full aktion, Leif-Arne serverade kaffe flitigt, under överinseende av hustru Kristina.
BSA G14 1 000 cc 1939
BSA G14 1 000 cc 1939

Utflyktyen till Oskar Hedströms minnessten började med regn men slutade i strålande sensommar sol framåt kvällen. Några modiga veteraner trotsade regnet och kom på sina fina hojar av varierande ålder och dignitet. En fin BSA G14 1 000 cc från 1939 bl.a. Somliga åkte Cadilac. Efter fotografering vid monumentet blev det stort tabberas hos Leif-Arne med familj, som bjöd på ett överdådigt kaffebord, allt hembakat. Det blev mycket fika o prat. Vi formligen rullade ut efter all fägnad. Vi tackar Leif-Arne med Fru Kristina för all trevnad och kakbuffé.

Sevede MC-Veteraner

Åke Rydén o Göran Nilsson

Oscar Hedström var en av grundarna till motorcykeln Indian. Han var chefsingenjören. Oscar Hedström byggde den första prototyp 1901. Han var duktig som konstruktör vilket gav de tidiga Indian-cyklarna ett rykte om att vara välbyggda och pålitliga. Indian blev snabbt världens mest sålda motorcykel.

Oscar Hedströms födelse

Oscar Hedström föddes i Åkarp, Lönneberga socken, Småland 12 mars 1871. Hedström utvandrade 1880 till Amerika med sin familj.
I januari 1901 skrevs ett kontrakt mellan Hendee och Hedström. Detta kontrakt gick ut på att Hedström skulle bygga en ”lätt” motorcykel. Inte till racing utan för dagligt bruk till gemene man. Detta var starten till den legendariska motorcykeln Indian.

År 1902 säljs den första Indian motorcykeln till allmänheten. Den har kedjedrift och elegant design. År 1903 slår Oscar Hedström hastighetsvärldsrekord för motorcykel med 90 km/h.
Oscar Hedström avled vid 89 års ålder i sitt hem i Portland, Middlesex County, Connecticut, USA den 29 augusti 1960.

På platsen där Oscar Hedström föddes finns en minnessten rest till hans minne.

(Text: utdrag från visithultsfred.se)